Jongeren van 12 – 18 jaar

Zit je niet lekker in je vel, maak je je veel zorgen of ben je heel angstig? Word je vaak boos of maak je veel ruzie? Vindt iedereen dat er een probleem is, maar heb jij geen idee waar ze het over hebben? Of speelt er iets anders*? Kom eens (met je ouders) bij mij praten, dan kunnen we kijken wat er nu eigenlijk speelt, hoe we dat kunnen begrijpen en vooral: hoe kom je er weer vanaf?! En daar gaan we dan mee aan de slag!

Want soms is een praatje met een vriend(in), vader, moeder, oom of tante gewoon even niet genoeg en is het fijn dat er iemand meedenkt en luistert die met wat meer afstand naar jouw unieke situatie kan kijken.

Ben je tussen de 12 en 16 dan moeten je ouders toestemming geven voor onderzoek en behandeling. Ben je 16 jaar of ouder dan mag je jezelf aanmelden en is in principe geen toestemming van je ouders nodig, echter, ik werk altijd het liefst met iedereen samen.

Jongeren schamen zich soms voor de vraag of het probleem dat zij hebben, of voor het feit dat ze naar een psycholoog gaan. Dan kan het fijn zijn te weten dat ik de dingen die jij mij vertelt vertrouwelijk behandel en nooit zonder jouw toestemming aan anderen mag doorgeven. Alleen in uitzonderingssituaties mag ik deze geheimhoudingsplicht doorbreken, bijvoorbeeld bij een beslissing door de rechter.

* Ik zie vaak jongeren met o.a. onderstaande problemen:

  1. Emotionele problemen (angsten, paniek, somberheid, piekeren, onzekerheid, verdriet, dwang, verlies of iets vervelends meegemaakt)
  1. Gedragsmatige problemen (druk zijn, moeite zichzelf onder controle te houden, moeite om zelf problemen op te lossen, moeite aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten of sociale situaties te begrijpen)
  1. Problemen op school (niet mee kunnen komen met de lesstof, schoolweigering, concentratieproblemen, problemen met leeftijdsgenoten)
  1. Problemen thuis (vaak ruzie met ouders, moeite met scheiding van ouders)